Curioși ce anume este nou și cum se prezintă Linux Mint 20 Mate? Am testat pentru dvs. și concluziile le găsiți mai jos.
Curios și eu să văd cum arată noul Linux Mint, am downloadat imaginea ISO (2 GB) și am instalat-o în VirtualBox. Instalarea este cea normală, cunoscută din Ubuntu. Pentru a beneficia de full screen și accelerare 3D, după instalare, a trebuit să montez CD-ul "Virtual Box Guest Additions" (acest lucru se face din meniul "Devices" -> "Install Guest Additions") și să rulez ca administrator scriptul "VBoxLinuxGuestAdditions.run", din directorul rădăcină al CD-ului. Această operațiune s-a desfășurat fără nici o problemă. Folosesc VirtualBox pe un sistem de operare Manjaro actualizat la zi.
Linux Mint 20 arată exact ca Linux Mint 19. Tema este aceeași Mint Y verde. Aspectul și aplicațiile par aceleași. Probabil wallpaper-ul diferă, dar nici de asta nu sunt sigur, Adevăratele modificări sunt „sub capotă”, unde totul este adus la zi.
Zestrea de programe este destul de frugală, dar suficientă pentru a trece direct „la treabă”. Deși mediul de desktop este Mate, cei de la Linux Mint nu oferă un mediu Mate „pur”, ci, mai degrabă un sortiment din ceea ce ei consideră cele mai potrivite potrivite programe, indiferent de tipul distribuției. Regăsim, de exemplu, obișnuitele accesorii din gama „x-apps”, în loc de programele Mate corespunzătoare. Editorul de text implicit este Xed 2.6.0. Vizualizatorul de imagini este Xviewer, iar cel de documente este Xreader. Căteva accesorii sunt luate din Gnome 3.36, precum „Gnome-disk-utility” (vizualizator partiții și ocupare disc, instalat în loc de Gparted!) și „Calculator". Altele sunt utilitare oferite totuși de Mate, precum Engrampa, pentru compresie/arhivare și, bineînțeles, managerul de fișiere Caja.
Pentru birou avem preinstalată suita LibreOffice 6.4.3. Ca programe de Internet avem Firefox 77 (navigator), Thunderbird 68.8 (e-mail), Transmission 2.94 (torrent) și Hexchat (IRC)
Ca programe de grafică avem organizatorul de fotografii Pix, care vine în completarea lui XViewer, un program de desenare, „Drawing”, și din Gnome, "Simple Scan" pentru scanat documente.
La capitolul Multimedia avem preinstalat doar Celluloid, pentru văzut filme, clipuri video, care este bazat pe MPV și obișnuitul, în Ubuntu, Rhythmbox.
Ca utilitare de sistem, analizatorul utilizării discului, monitorul de sistem și terminalul sunt totuși cele din Mate. La fel și Centrul de Control (totuși Mate Tweak nu este instalat implicit)
La toate acestea se adaugă utilitarele proprii Linux Mint pentru gestionarea programelor. Nu putea să lipsească Synaptic
Aici am ajuns la un capitol în care Linux Mint se diferentiază net de Ubuntu. Începând chiar din versiunea 20.04, cea din care derivă acest Mint, Ubuntu promovează pachetele Snap în loc de pachetele DEB. Cei de la Mint au decis ca nici măcar să nu instaleze suportul Snap, ba chiar să interzică instalarea sa. Această interdicție se poate ridica prin introducerea anumitor comenzi, dar, contează că, implicit , Snap nu poate fi instalat. Cei de la Linux Mint au explicat motivele acestei schimbări aici https://blog.linuxmint.com/?p=3906 Acest lucru îngreunează instalarea Acestream, de exemplu, care e distribuit în primul rând ca pachet snap, dar nu îl face imposibil.
Și, e timpul să împărtășim cealaltă noutate a acestei versiuni a distribuției Mint. Warpinator, care este un program prin care se trimit și primesc fișiere în rețeaua locală, fără să fie nevoie să fie instalate alte servicii precum Samba, sau NFS.
In concluzie: Această versiune merită a fi instalată, doar pentru a vă putea menține la zi, cu versiuni proaspete ale diverselor programe, pe care nu le puteți avea în Mint 19. De asemenea veți avea și un kernel mai nou, cu drivere aduse la zi. Însă nicidecum nu este vorba de vreo noutate importantă, cum a fost pentru Ubuntu 20 acest Gnome 3.36, mai rapid, mai eficient.